Kuka on kameran takana?

Katso video

Vili Pertti (Lehtisalo)

Olen freelance videokuvaaja, jälkikäsittelijä ja sisällöntuottaja. Taustallani on graafisen suunnittelijan koulutus ja vajaa vuosikymmenen pituinen ura mainos- ja digitoimistoissa.

Kamerat ja kuvaaminen ovat kiehtoneet minua pienestä pitäen. Varhaisimmat valokuvat joissa käsistäni löytyy kamera, ovat varhaisesta teini-iästä.

Aidon taiteellisen aspektin hiljalleen kadottua graafikon ammatistani, tarvitsin jonkin tavan päästä takaisin täysiveriseksi visualistiksi. Sattumien lopputuloksena päädyin ostamaan erään freelance-keikan liksalla nykyaikaisen järjestelmäkameran. Se avasi silmäni uudelle maailmalle ja vei mennessään.

Aluksi löysin valokuvaamisen – erityisesti muotokuvien kiehtovan maailman. Se meni suurimmilta osin pelkkänä harrastuksena ja toimi eräänlaisena henkireikänä, koska olin totaalisen kyllästynyt ja leipiintynyt graafikkouraani. Noina aikoina en nähnyt itselleni mitään realistista uutta suuntaa. Jonkin aikaa ajattelin valokuvaamisen olevan pelastusveneeni, mutta huomasin pian potrettikuvaamisen johtavan ammattivalintana liian suurella todennäköisyydellä ikuisen nälän näkemiseen. Siispä luovuin siitä haaveesta.

Löysin pian itseni selaamasta Youtuben loputonta suota hakusanoilla "cinematic travel video". Olin äimänä kuinka pienen hintalapun järjestelmäkameroillakin oli mahdollista tehdä hypnoottisia elokuvamaisia videoita. Sattuman kaupalla omistamani kamerat olivat kuin siihen luotuja. Ei mennyt aikaakaan, kun kokeilin tehdä samanlaisia videoita itsekin. Päädyin myös videoimaan siskoni häät, jonka myötä almanakkaan on ilmaantunut moisia keikkoja lisääkin.

Vuosi 2019 tuli ja toi omat tuulensa. Haave ja suunnitelma itsenäisestä omasta polusta realisoitui ennenaikaisesti – päädyin tilanteiden pakottamana turvallisesta toimistotyöstä omilleni. Ja tässä sitä nyt ollaan.

Ota yhteyttä

Instagram @vilipert

Instagramiin