Kuka on kameran takana?

Vili Pertti (Lehtisalo)

Olen Oululainen videokuvaaja, leikkaaja ja värimäärittelijä. Taustallani on graafisen suunnittelijan koulutus ja vuosikymmenen pituinen ura mainos- ja digimaailmassa.

Juureni ovat kuvaajaksi melko tyypilliset – kamerat ja kuvaaminen ovat kiehtoneet pienestä pitäen. Ensimmäiset valokuvat, joissa käsistäni löytyy kamera, ovat varhaisesta teini-iästäni.

Valmistuin vuonna 2011 Vantaan Ammattiopisto Variasta kuva-artesaaniksi. Käytännössä siis perinteistä printtimediaa visuttelevaksi graafikoksi. Uurastin vuodet 2011-2019 mainostoimistoissa, digitoimistoissa ja palvelumuotoilupuljuissa.

Ajan saatossa "punainen lankani" graafikkouteen alkoi kuitenkin katoamaan. Taiteellinen aspekti ei ollut työssäni enää tarpeeksi vahvasti läsnä ja se loi eräänlaisen identiteettikriisin, joka johti loppuunpalamiseen. Pohjimmiltani olen kuitenkin ennen kaikkea raskaan sarjan esteetikko ja rakastan ylipäätään kaikkea, mikä herättää vahvoja tunneaistimuksia.

Ollessani vielä täysipäiväisesti graafikon pestissä toimistomaailmassa, päädyin sattumien kautta ostamaan nykyaikaisen kameran. Se avasi silmäni täysin uudelle maailmalle ja potentiaaliselle uudelle suuntaukselle.

Aluksi löysin valokuvaamisen – erityisesti muotokuvien maailman. Siitä ei mennyt aikaakaan, kun päädyin selaamaan YouTuben loputonta suota hakusanoilla "cinematic video". Olin äimänä siitä, että nykyaikana matalan hintalapun kameroillakin oli mahdollista luoda likimain hypnoottisia elokuvaa muistuttavia lyhytvideoita. Sattumalta kamerani oli kuin niihin luotu ja sille tielle sitten jäätiin. Joskin kamera on sittemmin vaihtunut jo täysveriseen elokuvakameraan.

Ota yhteyttä

Instagram @vilipert

Instagramiin