Häät ja hääkuvaus

Hei häävalokuvaaja – videokuvaaja ei ole vihollisesi

Hääkuvaaja Vili Pertti
Vili Pertti
Blogi
6 min
Hääkuvaaja Vili Pertti
Kirjoittaja
Vili Pertti

Moi! Olen helsinkiläinen häävideokuvaaja.

Tutustu

Jos päädyit tähän artikkeliin, olet hyvin todennäköisesti häävalokuvaaja ja sinulla saattaa olla huonoja kokemuksia videokuvaajista kuvauskeikoillasi. Seuraavien hääkuvauskeikkojesi ei tarvitse olla yhtä raastavia.

Häävideokuvaaja vai videota kuvaava häävieras?

Tässä artikkelissa käsitellään ammatikseen häitä kuvaavaa videokuvaajaa. Häissä videota kuvaava häävieras, joka kokee pystyvänsä lonkalta samaan kuin ammattikuvaaja, on täysin oma petonsa ja jää tämän artikkelin ulkopuolelle.

Häävalokuvaaja ja häävideokuvaaja samoissa häissä

Kun kaksi ennestään toisillensa tuntematonta luovan alan ammattilaista laitetaan toimimaan tiiminä, ollaan luonnollisesti jännän äärellä. Pienimuotoiselta kilpailuhengeltä ei välttämättä voida välttyä, mutta kilpailuhengen voi kääntää myös hyväksi asiaksi. Monelle häävalokuvaajalle videokuvaaja voi olla vielä tänäkin päivänä hieman mystinen olento, mutta etenkin elokuvamaisten häävideoiden hiljalleen yleistyessä videokuvaajat alkavat olemaan häissä varsin tyypillisiä hahmoja. Jos olet tähän saakka toiminut häissä ainoana kuvaajana, kannattaa jo totutella ajatukseen kuvaushetkien jakamisesta.

Viisi vinkkiä parempaan hääkuvauspäivään

1

Jätä ego narikkaan

Hääpäivä ei ole kilpailu, vaan todella tärkeä päivä hääparin elämässä. Mikään alan kilpailun voittokaan ei oikeuta kumpaakaan käyttäytymään ylimielisesti toista kohtaan. Teillä molemmilla on maksava asiakas, joka odottaa teiltä kummaltakin vastinetta rahalleen. Nahistelun sijaan inspiroikaa toisianne ja pallotelkaa kuvausideoita hääpäivän aikana. Jos tiedät videokuvaajan olevan ensikertalainen, toimi hänen tutorinaan. Kukaan ei ole seppä syntyessään.

2

Ole yhteydessä videokuvaajaan jo ennen häitä

Jos et tyypillisesti kysy hääparilta onko heidän häihinsä tulossa myös videokuvaaja, kannattaa se ottaa tavaksi nyt. Lähetä videokuvaajalle viesti juuri ennen hääpäivää ja esittäydy lyhyesti. Tämä on hyvin simppeli teko, mutta ystävällisen viestin myötä teidän kahden välinen ammatillinen suhteenne ja suhtautuminen toisiinne alkaa heti positiivisella jalalla.

3

Moikkaa videokuvaajaa hääpäivänä

Kun saavut häihin ja bongaat videokuvaajan, mene tervehtimään häntä heti. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta hyvin suuri osa sekä valo- että videokuvaajista ovat luonteeltaan sisäänpäin kääntyneitä introverttejä, jotka eivät ole aina kiinnostuneita sosialisoimaan. Mikään ei ole kuitenkaan kiusallisempaa kuin välillänne vallitseva hiljaisuus ja hiljainen toistenne paheksuminen, vaikka seisotte pitkälti koko hääpäivän lähietäisyydellä toisistanne. Sitä paitsi – eikö ole mukavaa, että ruokapöydässä istuessa sinulla on juttukaveri jonka kanssa jaat samoja intressejä? Moikkaa videokuvaajaa ja murra jää samantien.

4

Kommunikoi, ole joustava ja pysy valppaana

Tämä on ylivoimaisesti kaikista tärkein pointti. Kommunikointi. Jos ette kommunikoi toistenne kanssa avoimesti pitkin hääpäivää, lopputulos voi olla karmaiseva. Ilman toimivaa kommunikointia päädytte vääjäämättä toistenne otoksiin ja editointipöydällä ärräpäissä on pidättelemistä, kun kloonaustyökaluun uppoava aika syö leivän pöydästäsi.

Kerro videokuvaajalle ennakkoon jokaisesta liikkeestäsi ja pyydä häntä tekemään samoin. Kuten varmasti tiedät, etenkin seremoniatilaisuudessa on elintärkeää olla kristallin kirkas pelisuunnitelma. Jos videokuvaaja sanoo aikovansa improvisoida liikkumisensa, on velvollisuutesi sanoa suoraan että se ei vetele. Kerro omat aikeesi ja ehdota hänelle vaikkapa sen pohjalta mahdollisia peliliikkeitä. Ole kuitenkin myös valmis joustamaan omissa suunnitelmissasi.

Pysy koko ajan valppaana videokuvaajan ja hänen kameroidensa sijainneista. Ymmärrettävästi välillä saatat olla pakotettu kävelemään jonkin videokameran edestä, mutta jos se toistuu, videokuvaaja voi helposti olettaa sinun olevan ylimielinen ja välinpitämätön.

5

Ole tietoinen videokuvaajan tarpeista ja videokuvauksen vaatimuksista

Hääpäivän aikana saattaa tulla tilanteita, joissa videolle kuvattava materiaali vaatii täyden hiljaisuuden. Tällainen hetki saattaa olla esimerkiksi silloin, kun hääpari lukee toisillensa kirjoittamat kirjeet ennen seremoniaa. Jokainen kamerasi ääni tallentuu videolle ja näitä ääniä on käytännössä mahdotonta poistaa. Olethan ystävällinen ja käytät mahdollisuuksiesi mukaan hiljaisen kuvauksen tilaa, jos kamerastasi sellainen suinkin löytyy. Jos sitä ei löydy, voit varmasti odottaa sen verran että kirje on luettu. Häävalokuvissa "feikataan" tilanteita muutenkin, niin kirjeenlukemishetkenkin voi tehdä sillä kaavalla vasta videokuvauksen jälkeen, jos siitä on saatava valokuvia.

Toinen suuri videokuvaamisen vaatimus on videokuvausvalot. Näillä valoilla ei tarkoiteta kameran päälle kiinnitettävää kirkasta LED-valoa (jota kenenkään ammattimaisen häävideokuvaajan ei tulisi edes käyttää), vaan erillisiä valonheittimiä joita käytetään juhlapuheiden pitäjien ja tanssien valaisemiseen jos juhlatilan oma valaistus on vajaavainen. Toivon mukaan näiden valojen valkobalanssi on sama kuin juhlatilan muiden valojen, jotta sekalainen valkobalanssi ei pilaa valokuviasi. Jos se ei ole, on syytä mainita asiasta videokuvaajalle.

Ota nämä vinkit haltuun, niin kuvauspäiväsi paranee takuuvarmasti. Kuvaamisen iloa!

Moi! Olen Vili Pertti. Videokuvaaja ja visualisti.

Jos olet häävalokuvaaja, sano rohkeasti moi niin tutustutaan!

Tutustu paremmin