Häät ja hääkuvaus

Kumpi hääkuvaaja häihin – valokuvaaja vai videokuvaaja?

Hääkuvaaja Vili Pertti
Vili Pertti
Blogi
10 min
Hääkuvaaja Vili Pertti
Kirjoittaja
Vili Pertti

Moi! Olen Oululainen häävideokuvaaja.

Tutustu

Olet menossa naimisiin ja haluat taltioida juhlapäivänne. Valokuvaajan buukkaaminen on lähes itsestäänselvyys, mutta entä sitten videokuvaaja? Ajatus häävideosta teilataan usein jo alkumetreillä, koska häävideot mielletään vielä tänäkin päivänä isoisän 90-luvun videonauhurilla kuvatuiksi usean tunnin kotivideoiksi, joista on metsästettävä työläästi parhaat palat. Häävideo voi olla tänä päivänä kuitenkin jotain paljon parempaa.

Häävideo – mitä sillä tarkoitetaan?

Ennen kuin laitamme valokuvaajan ja videokuvaajan nokat vastakkain, on oleellista määritellä mitä häävideoinnilla tarkoitetaan tässä artikkelissa. Sillä ei nimittäin tarkoiteta välttämättä sitä mitä ajattelet.

Testataanpa. Kun kuulet termin 'häävideo', mitä tulee ensimmäisenä mieleesi? Kenties omien vanhempiesi VHS-kasetille tallennettu monituntinen video, joka on kuvattu tärisevillä käsillä juhlatilan huoneen nurkasta? Häävideo, joka on niin pitkä, että sitä joutuu kelaamaan löytääkseen ne kohdat, joissa tapahtuu jotain mielenkiintoista?

Nykyään valtaosa häävideokuvaajista tarjoaa varsin tuttua ja turvallista dokumentaarista häävideointia, jonka lopputuloksena syntyy useimmiten vähintään tunnin kestoinen häävideo. Dokumentaarisessa häävideossa on videoitu hääpäivän tärkeimmät tapahtumat – vihkiminen, juhlapuheet, ensimmäiset tanssit ja mahdolliset muut ohjelmanumerot – jalustoille asetetuilla videokameroilla ja nidottu nämä täyspitkät klipit kronologisesti yhdeksi pötköksi ilman sen kummempaa editointia.

Hääpäivän videotaltiointiin on kuitenkin olemassa toinenkin tyyli – ja käsittelemme tässä artikkelissa juuri sitä.

Elokuvamaiset häävideot

Ulkomailla – etenkin Yhdysvalloissa – on viime vuosien aikana noussut pinnalle täysin uudenlainen tyyli videokuvata hääpäivä. Tätä uutta tyyliä kutsutaan elokuvamaiseksi häävideoinniksi (englanniksi "cinematic wedding film"). Youtube on jo nykyään täynnä elokuvamaisia häävideoita. Suomalaisille tämä tyylilaji on vielä melko tuntematon. Elokuvamaiset häävideot ovatkin vasta alkamassa rantautumaan tänne meillekin.

Mitä elokuvamainen häävideo tarkoittaa?

Elokuvamainen häävideo on kaikessa yksinkertaisuudessaan tarinallisella aspektilla rikastettu video hääpäivästä. Elokuvamaisuus ei kuitenkaan tarkoita, että häävideo olisi lavastettu/näytelty, tai että hääpäivä olisi suunniteltu täysin videon ehdoilla. Päinvastoin – häävideo kuvataan lähes täysin hääpäivän ohjelman ympärille.

Elokuvamaisessa häävideossa on korkeintaan muutamia "kohtauksia", jotka on sovittu toteutettavaksi hääparin kanssa etukäteen. Niitä lukuunottamatta häävideossa on täysin aitoja tilanteita ja reaktioita. Tyypillisesti häävalokuvaajankin kanssa sovitaan etukäteen vähintään yksi hetki hääpäivästä, jolloin valokuvaaja "varastaa" avioparin hääseurueen seasta toisaalle potrettikuvia varten. Tämä sama pätee myös videokuvaajaan, kun kyseessä on elokuvamainen häävideo.

Miten elokuvamainen häävideo luodaan?

Leikkaaminen ja rytmitys

Elokuvamaisuus syntyy, kun videokuvaaja sieppaa hääpäivän kohokohdat taidokkaasti ja luo niistä editointipöydällä yhtenäisen ja tunnelmallisen tarinan. Häävideo on pitkien yksittäisten klippien sijaan dokumentaarista videota nopeatempoisempi kertomus hääpäivästä. Videon otokset ovat järjestelty ja rytmitetty oikeasti ajatuksen kanssa. Rytmityksellä saadaan luotua ennen kaikkea jännitettä videoon. Kukaan ei jaksa katsoa minuuttiakaan videota, joka on tunnelmaltaan täysin tasapaksu. Hyvin tehdyssä häävideossa otosten leikkaukset on tehty myös taustamusiikin rytmiä mukaillen.

Videon rytmitys musiikkiin voi äkkiseltään kuulostaa turhalta hifistelyltä, mutta katsopa  jokin mielestäsi hyvin tehty elokuva uudestaan ja pidä huomio musiikissa. Kun taustamusiikissa pärähtää kertosäe ("kliimaksi"), todennäköisesti samalla tapahtuu jotain visuaalisesti merkittävää. Menikö ihosi kananlihalle? Hyvä. Koit juuri audiovisuaalisen kokemuksen.

Videon värisävytys

Yksi suuri esteettinen yhdistävä tekijä elokuvamaisissa häävideoissa on niiden värimaailma, joka on useimmiten enemmän tai vähemmän surrealistinen (hieman todellisen maailman väripaletista poikkeava). Häävideokuvaaja käyttääkin jokaisen videoklipin hienosäätämiseen hurjan määrän aikaa. Elokuvateollisuudessakin jokaisen elokuvan takaa löytyy yksi tai useampi artisti, jonka tehtävä on yksinomaan videomateriaalin värisävytys. Jos joskus tutkailet jonkin elokuvan lopputekstejä, löydät sieltä tittelin nimeltä "Color Grading", "Color Correction" tai "Colorist".

Äänimaailma

Viimeinen, mutta silti äärimmäisen tärkeä ja merkittävä aspekti elokuvamaisessa häävideossa, on äänimaailma. Häävideon on tarkoitus olla aisteja kutkutteleva audiovisuaalinen kokemus.

Olet ehkä nähnyt joskus häävideon, jonka taustalle on lykätty soimaan hermoja raastava musiikkikappale, jossa suuressa roolissa on kitaran pikkuveli nimeltä ukulele. Sen lisäksi musiikki ei istu videon tunnelmaan – puhumattakaan siitä, että videoklippejä olisi millään tapaa rytmitetty musiikin tempoon sopivaksi. Tämä on videon editoineelta videokuvaajalta äärimmäisen laiskaa työtä ja täyttä avioparin – eli maksavan asiakkaan – aliarviointia. Videon ja äänen on kuljettava käsi kädessä. On sanomattakin selvää että lopputulos on surullisen keskinkertainen, jos videokuvaaja antaa hääparille jo ennen hääpäivää valmiin listan todella geneerisistä musiikkikappaleista, joita hän selvästi kierrättää videosta toiseen. Musiikkivalinta kuuluu tehdä vasta kuvatun videon pohjalta. Häävideo on äärimmäisen helppoa pilata täysin, jos musiikkivalinnan kanssa mennään sieltä mistä aita on kaikkein matalin.

Elokuvamaisissa häävideoissa on myös tyypillistä laittaa videon päälle pieniä paloja hääpäivän aikana pidetyistä juhlapuheista. Niiden käyttö vaikuttaa massiivisesti häävideon tunteikkuuteen. Ammattimaisella ja vastuullisella häävideokuvaajalla onkin myös audion osalta kattava laitteisto. Jotta hääpäivän tärkeät puheet ja äänet saadaan varmasti äänitettyä, arsenaalista on löydyttävä äänityslaitteita jokaiseen lähtöön: useita vaatteisiin piilotettavia nappimikrofoneja, kameran päällä istuvia suunnattavia mikrofoneja, DJ:n äänilaitteistoon kytkettäviä äänityslaitteita ja kädessä pidettävään klassiseen mikrofoniin kiinnitettävä huomaamaton pikkumikrofoni. Jokaisella varamikrofonillakin on oltava varamikrofoni. Juhlapuheet pidetään vain kerran ja uusintoja ei voi tehdä.

Häävalokuvat vai häävideo?

Okei. Nyt kun on selvillä mitä häävideolla tarkoitetaan, pääsemme siihen kuumaan perunaan johon tämä koko artikkeli kulminoituu. Kumpi sinun tulisi valita? Molemmissa on omat puolensa. Päätös ei ole likimainkaan helppo, mutta seuraavat pointit auttavat sinua näkemään molemmista vaihtoehdoista näkökulmia joita et ole ehkä tullut ajatelleeksi.

Valokuvat muistona hääpäivästä

Häävalokuvaajat jakautuvat pääasiassa kolmeen eri kastiin. Yksi kuvaa tiukasti poseerattuja muotokuvia studiossa. Toinen käy hääpäivän aikana kuvaamassa ainoastaan hääparista niinsanottuja miljööpotrettikuvia – tyypillisesti ulkona sisätilojen sijaan. Kolmas kuvaaja taas pysyy kameransa kanssa mukana koko hääpäivän ajan. Tällöin puhutaan dokumentaarisesta hääkuvaamisesta – ja tässä artikkelissa käsitellään juuri tällaista valokuvaajaa.

Häävalokuvien tärkeyttä ei pidä koskaan vähätellä.

Valokuvien hyvät puolet

Valokuvien huonot puolet

Astu häävalokuvaajan saappaisiin

Haluatko nähdä miltä tyypillinen hääpäivä näyttää häävalokuvaajan näkökulmasta? Katso alapuolella oleva video!

Video muistona hääpäivästä

Häävideokuvaaja on melkoinen moniosaaja. Elokuvatuotannossa on aina jonkinlainen tiimi, mutta häävideokuvaaja on yksin hintavan laitteistonsa kanssa keskellä hektistä ja arvaamatonta hääpäivää. Videokuvaajan on pystyttävä varautumaan kaikkiin takaiskuihin ja sopeuduttava tilanteisiin salamannopeasti. Tekniikka voi tunnetusti pettää pahimmalla mahdollisella hetkellä. Ja vaikka häävideokuvaajalle olisi annettu käteen kuinka tarkkaan tahansa tehty suunnitelma ja aikataulu päivän varalle, hääpäivä menee todella harvoin suunnitellusti. Äärimmäistä stressinsietokykyä siis vaaditaan. Videokuvaajan on oltava joka sekunti aivan erityisen hereillä ja tietoinen kaikesta mitä ympärillä tapahtuu. Rullan on oltava pyörimässä lähes tauotta, jotta mikään tärkeä ei jää vahingossakaan videon ulkopuolelle.

Videon hyvät puolet

Videon huonot puolet

Astu häävideokuvaajan saappaisiin

Haluatko nähdä miten tyypillinen hääpäivä sujuu häävideokuvaajan vinkkelistä? Katso alapuolella oleva video!

Kumpi hääkuvaaja on sinulle oikea valinta?

Lopputulos on yllätyksettömästi se, että valinta on todella vaikea. Ihannemaailmassa valitsisi tietysti molemmat, mutta useimmiten hääpäivälle suunniteltu budjetti ei sitä salli.

Yksi vaihtoehto on jakaa hääkuvaajaan suunnattu budjetti kahtia ja valita halvempi valokuvaaja ja halvempi videokuvaaja. Silloin on kuitenkin luonnollisesti suuri riski, että lopputuloksesta jää käteen vain paha mieli. Jos siis valitset halvat hääkuvaajat, kannattaa puntaroida todella tarkkaan onko heidän työnjälkensä sellaista jonka kanssa pystyt elämään.

Entä sellainen hääkuvaaja, joka ottaa sekä kuvia että videota?

Tällaisessa tapauksessa puhutaan ns. hybridihääkuvaajasta. Tämän kaltainen kuvaaja lupaa sinulle hääkuvat ja häävideon samassa paketissa todella houkuttelevaan hintaan ja saattaa omata kohtuullisen hyvältä näyttävän portfolion. Hybridikuvaajaan kannattaa suhtautua suurella varauksella.

Yhden kuvaajan ei ole millään keinolla mahdollista hoitaa molempia hääkuvauksen muotoja samaan aikaan kunniakkaasti. Hybridihääkuvaajana itseään mainostavan kuvaajan portfolio on lähes satavarmuudella täynnä näytteitä, joita ei ole todellisuudessa otettu tällaisissa hybridikuvaustilanteissa.

Laita hääbudjettisi tiukkaan syyniin

Monesti häissä tuhlataan budjettia epäolennaisiin pieniin asioihin. Näistä pienistä asioista kertyy nopeasti suuri summa. Kannattaa käydä tarkasti läpi, josko listalta löytyisi sellaisia rahareikiä joista voisi nipistää, jotta pystyt buukkaamaan molemmat; sekä hyvän valokuvaajan että hyvän videokuvaajan.

Totuus on kuitenkin se, että jos valitset hääkuvaajista ainoastaan toisen, tulet todennäköisesti olemaan harmissasi että toinen jäi uupumaan. Ehkä pystytkin tekemään päätöksen miettimällä, että kumpaa uskoisit jääväsi kaipaamaan häidenne jälkeen enemmän?

Tsemppiä hääkuvaajan valintaan!

Hääkuvaus

Älä kysy näitä kysymyksiä hääkuvaajalta

Lue kirjoitus
Nuoli
Hääkuvaus

Nämä 9 asiaa hääkuvaaja toivoisi sinun tietävän

Lue kirjoitus
Nuoli

Moi! Olen Vili Pertti. Videokuvaaja ja visualisti.

Satutko etsimään häävideokuvaajaa? Saatan olla juuri se mitä etsit.

Tutustu häävideoihin