Häät ja hääkuvaus

Älä kysy näitä kysymyksiä hääkuvaajalta

Hääkuvaaja Vili Pertti
Vili Pertti
Blogi
9 min
Hääkuvaaja Vili Pertti
Kirjoittaja
Vili Pertti

Moi! Olen helsinkiläinen häävideokuvaaja.

Tutustu

Kun olet etsimässä häihisi sopivaa valokuvaajaa tai videokuvaajaa, ensimmäinen steppi potentiaalisen hääkuvaajan puntaroinnissa on tutustua läpikotaisin hänen työnäytteisiinsä. Kun tunnet löytäneesi kuvaajan juuri sinun makuusi, haluat mitä luultavimmin kysyä häneltä kysymyksiä. Tässä lista kysymyksistä, joita sinun ei tulisi kysyä – ja suositeltavia vaihtoehtoja niiden tilalle.

Etenkin halutuimpien hääkuvaajien kalenterit ovat vuosittain niin täynnä, että he valikoivat itse kuvauskeikkansa kaikkien tarjolla olevien häiden joukosta.

Tämä artikkeli auttaa sinua välttämään kysymyksiä, jotka hääkuvaaja voi kokea hänen ammatillisen osaamisensa vähättelynä tai ylipäätään varoittavana merkkinä todennäköisesti vaikeasta asiakkaasta.

Älä kysy näin

"Onko sinulla ammatillinen koulutus?"

Kysy mielummin näin

"Miten ja miksi ryhdyit hääkuvaajaksi?"

On varmasti mielenkiintoista tietää mikä on hääkuvaajan todellinen motivaatio tuntemattomien ihmisten hääpäivien taltioimiseen. Jos hääkuvaaja on aidosti intohimoinen ammatistaan, se näkyy ja loistaa hänestä ja hänen työnäytteistään. Intohimo syntyy ensikädessä ihmisen sydämessä – ei koulun penkillä.

Valo- ja videokuvaaminen on luova ja taiteellinen ammatti. Sitä voi opiskella koulussa useita vuosia, mutta se ei takaa todellista rakastumista kuvaamisen kaltaiseen lajiin.

Valtaosa maailman maineikkaimmista valo- ja videokuvaajista on täysin itseoppineita. Alan opiskelu oppilaitoksessa ei ole minkäänlainen tae hääkuvaajan ammatillisesta osaamisesta. Keskity siis siihen millä on oikeasti väliä; työnäytteisiin. Älä koulutodistuksiin ja kaiken maailman sertifikaatteihin.

Kysy hääkuvaajalta miten hän päätyi ammattiinsa. Jos hääkuvaaminen on hänen elämänsä eliksiiri, näet ja tunnet sen hänen ensireaktiostaan välittömästi. Intohimoinen hääkuvaaja ei malta olla kertomatta sinulle omaa taustatarinaansa.

Älä kysy näin

"Voimmeko saada alennuksen?"

Kysy mielummin näin

"Meillä on XXX € budjetti, mitä voisimme saada sillä?"

Hääkuvaus on pohjimmiltaan bisnestä ja neuvottelu on olennainen osa jokaista bisnestä. Hääkuvaajalta ei kuitenkaan kannata kysyä hinnan alennusta – moni kuvaaja ei sitä anna, puhtaasti siitä syystä että se olisi epäreilua täyden hinnan maksaneita pariskuntia kohtaan.

Alennuksen sijaan kerro hääkuvaajalle hääpäivän tallentamiseen varattu budjettisi ja kysy mitä sillä olisi mahdollista saada. Hääkuvaajien hinnastot ovat usein tarkasti laskelmoituja. Jättäessäsi alennuksen kysymisen välistä kunnioitat häntä ja hänen hinnastoaan – saatat sen johdosta saada kuvaajalta kiitoksena diilin jota et osannut odottaa.

Suomessa hääsesonkikausi on varsin lyhyt, joten suurin osa hääkuvaajista istuu toimettomina käsiensä päällä etenkin talvisin ja vuoden ensimmäisinä kuukausina. Jos hääpäiväsi sijoittuu tyypillisen hääsesonkikauden (toukokuu, kesäkuu, heinäkuu, elokuu, syyskuu) ulkopuolelle, voit saada jonkinlaisen pienen alennuksen. Tällaisessa tapauksessa sitä kannattaa siis kysyä. Mutta älä kuitenkaan oleta saavasi sitä automaattisesti jokaiselta hääkuvaajalta.

Pyri välttämään myös näitä kysymyksiä

"Millä kameralla kuvaat häät?"

Jos hääkuvaajan työnjälki lyö sinut ällikällä, kuvauskalustolla ei ole mitään väliä. Taitava hääkuvaaja kykenee kuvaamaan loistavia hääkuvia tai häävideoita jopa puhelimen kameralla. Kamera on pelkkä työkalu – sen käyttäjällä tulee olla taiteellista silmää ja osaamista, jonka voi saada vain kokemuksen kautta.

Hääkuvaaja juttelee varmasti kanssasi kuvauskalustosta vaikka päivät pitkät, mutta jos kysymyksesi motivaationa on vain löytää peruste hääkuvaajan hintatasoon, on suositeltavaa unohtaa tämä kysymys. Moni kuvaaja ottaa tämän kysymyksen helposti loukkauksena.

"Voinko saada raakakuvat/raakavideon itselleni, jotta voin editoida ne itse ja saada hinnan alennuksen?"

Suora vastaus; et voi. Kuvien tai videon jälkikäsittely on äärimmäisen tärkeä työvaihe kaikille hääkuvaajille. Jälkikäsittely on kuvien kohdalla noin puolet koko prosessista. Jos kyse on elokuvamaisesta häävideosta, jälkikäsittelyn suuruus koko prosessista on prosentuaalisesti jopa 85 prosenttia.

Jokaisella hääkuvaajalla on oma editointityylinsä ja moni hääkuvaaja tunnistetaankin juuri heidän tavastaan käsitellä etenkin värejä. Kukaan hääkuvaaja ei halua nähdä ottamiaan kuvia toisen henkilön käsitteleminä. Jälkikäsittelyn ollessa vahvasti kuvaajan omasta tyylistä poikkeavaa tai täysin ammattitaidotonta, se voi aiheuttaa helposti suurta vahinkoa kuvaajan maineelle ja brändille.

Psst... Saanko kysyä?

Onko leffamainen häävideo tuttu juttu?

Tiesitkö, että hääsi voidaan videokuvata myös elokuvamaisesti? Klikkaa ja ota selvää mistä on kyse!

"Miksi meidän on tarjottava sinulle häissämme ruokaa? Eikö sinulla ole omia eväitä?"

Proteiinipatukat ja vesipullo kulkevat toki kätevästi mukana kamerarepussa ja taskuissa, mutta ne eivät riitä kunnolliseksi ravinnoksi pitkän hääpäivän ajaksi. Hääkuvaajat ovat 7-14 tuntia putkeen jatkuvasti liikkeellä raskaan kuvauskalustonsa kanssa. Monesti jopa suorassa auringonpaahteessa. Hääpäivä tulee olemaan todella hektinen sinulle itsellesikin, joten voit vain kuvitella miten vähän aikaa hääkuvaajalle jää syömiseen, kun paine saada kaikki tärkeä talteen on valtava ja hääpäivän aikataulut elävät omaa elämäänsä.

Hääkuvaajat arvostavat valtavan paljon jos heille tarjotaan päivän aikana lämmin ateria. Tämä kannattaa toteuttaa silloin kun häävieraatkin aterioivat. Jo 15 minuutinkin lyhyt ruokatauko tekee ihmeitä hääkuvaajan energiatasoille – ja sillä on suora vaikutus lopulliseen työjälkeen. Ethän unohda järjestää hääkuvaajallesi myös jonkinlaista inhimillistä istumapaikkaa!

Lue myös tämä artikkeli

Nämä 9 asiaa hääkuvaaja toivoisi sinun tietävän

On muutamia asioita, joista hääkuvaajasi toivoisi sinun olevan tietoinen. Ota selvää mitä ne ovat.

"Voimmeko kopioida täsmälleen nämä kuvat jotka otin talteen Pinterestistä?"

Kelataanpa hieman taaksepäin. Mikä olikaan syy siihen että innostuit juuri tietystä hääkuvaajasta? Se oli hänen portfolionsa. Hänen persoonallinen kuvaus- ja editointityylinsä. Pinterestin kaltaiset inspiraation lähteet voivat olla hyödyllisiä hääkuvien suunnittelussa, mutta näistä palveluista löytyviä kuvia tulisi pitää nimenomaan inspiraationa.

Teidän kahden persoonat ja teidän hääpäivänne ovat uniikkeja. Toisten hääparien kuvien totaalinen imitointi on helposti harmillisen teennäistä. Käytä siis inspiraatiokuvia nimenomaan vain yleistason inspiraationa. Uskalla antaa hääkuvaajallesi luovaa vapautta, niin lopputulos on lähes satavarmasti palkitsevampi.

"Mikset pysty lupaamaan tarkkaa lopullista kuvien määrää tai videon pituutta?"

Tämä kysymys on kiperä. On täysin ymmärrettävää että saatat haluta tietää kuvien määrän tai videon pituuden jo ennakkoon, koska haluat olla varma että saat rahalliselle investoinnillesi tarpeeksi vastinetta. Kuvien määrä tai videon pituus on kuitenkin käytännössä mahdotonta tietää etukäteen.

Jokainen hääpäivä on täysin uniikki ja arvaamaton. Hääpäivä voidaan yrittää aikatauluttaa miten tarkkaan tahansa, mutta päivä realisoituu lopulta aina enemmän tai vähemmän eri tavalla kuin se on kaavailtu. Hääkuvaajalla ei ole kristallipalloa, josta hän voisi nähdä miten paljon (tai vähän) häiden aikana tapahtuu merkittäviä tilanteita ja hetkiä. On otettava myös huomioon, että hääkuvaaja on vain yksi ihminen – hänen on fyysisesti mahdotonta olla jokaisessa paikassa ja napata jokainen tapahtuma talteen.

Hääkuvaaja ei välttele tähän kysymykseen vastaamista vaikka se saattaakin tuntua siltä. Kuvaaja voi ravistaa hihastaan todella karkean arvion aiempien kokemustensa pohjalta, mutta hän ei halua eikä uskalla antaa sinulle tarkkaa lupausta, koska hän ei halua sinun pettyvän jos kuvien määrä jää muutamaa otosta vaille vajaaksi luvatusta määrästä.

Kiitos lukemisesta ja ajastasi!

P.S. Muistathan buukata hääkuvaajasi ajoissa!
Hääkuvaus

Nämä 9 asiaa hääkuvaaja toivoisi sinun tietävän

On muutamia asioita, joista hääkuvaajasi toivoisi sinun olevan tietoinen. Ota selvää mitä ne ovat.

Lue kirjoitus
Nuoli
Hääkuvaus

Kumpi hääkuvaaja häihin– valokuvaaja vai videokuvaaja?

Laitetaan valokuvaaja ja videokuvaaja nenäkkäin. Kumpi kannattaa valita, jos voi valita vain toisen?

Lue kirjoitus
Nuoli

Moi! Olen Vili Pertti. Videokuvaaja ja visualisti.

Satutko etsimään häävideokuvaajaa? Saatan olla juuri se mitä etsit.

Tutustu häävideoihin