Häät ja hääkuvaus

Nämä 9 asiaa hääkuvaaja toivoisi sinun tietävän

Hääkuvaaja Vili Pertti
Vili Pertti
Blogi
8 min
Hääkuvaaja Vili Pertti
Kirjoittaja
Vili Pertti

Moi! Olen helsinkiläinen häävideokuvaaja.

Tutustu

On muutamia asioita, joista hääkuvaajasi toivoisi sinun olevan tietoinen. Ota selvää mitä ne ovat, niin ymmärrät kuvaajaasi paremmin ja osaat antaa hänelle parhaat mahdolliset eväät hääpäiväsi tallentamiseen.

Valaistus luo kuvan ja videon

"Lights, camera, action!" on varmasti tuttu lause jokaiselle. Kun elokuvien kuvauksissa ollaan laittamassa rullaa pyörimään, valot tsekataan aina ennen kaikkia muita aspekteja. Ja hyvästä syystä – ilman valoa ei ole kuvaa.

Valaistuksen merkitys ulkona

Olet ehkä nähnyt henkeäsalpaavia hääkuvia tai häävideoita, joissa hääpari on metsän siimeksessä tai pellon keskellä. Aurinko paistaa heidän takaansa ja puiden oksien lävitse luoden elokuvamaisia valonsäteitä. Myös auringonlaskun luoma vaaleanpunainen taivas on hyvin klassinen elementti hääkuvan taustalla. Tällaiset otokset tapahtuvat harvoin täysin sattumalta. Jos hääkuviin tai häävideoon kaipaa tämän kaltaista silmäkarkkia, kuvaus täytyy ajoittaa oikeisiin kellonaikoihin.

Valo- ja videokuvaamisessa käytetään termiä "golden hour" (kultainen hetki). Saatat hyvin kuulla hääkuvaajasi suusta tämän termin vähintäänkin kerran. Golden hour on lyhyt hetki juuri ennen kuin aurinko nousee kokonaan horisontista tai laskee sen alapuolelle. Nimitys tulee auringonnousun ja -laskun luomasta kullan kellertävästä taivaan väristä. Golden hour antaa myös toisen edun – valo on sen aikana kaikkein "pehmeimmillään" ja se imartelee erityisesti kasvonpiirteitä. Kun aurinko porottaa korkealta taivaalta, se luo kaikkialle todella karun näköisiä varjoja. Tästä syystä hääkuvaaja vie hääparin mahdollisuuksien mukaan pois kirkkaasta auringonvalosta ja etsii varjoisan paikan.

Valaistuksen merkitys sisätiloissa

Valon merkitys korostuu entisestään mentäessä sisätiloihin. Ohjesääntönä on hyvä pitää tätä: luonnonvalo voittaa aina keinotekoisen kellertävän valon. Hääkuvat ja häävideo näyttävät myös parhaimmalta jos valon värilämpötila (valkoinen vs. keltainen) on mahdollisimman yhtenäinen. Tästä syystä asiansa osaava hääkuvaaja pyytää morsianta tekemään valmistautumisensa ennen seremoniaa mahdollisimman lähellä isoa ikkunaa ja pyrkii sammuttamaan kaikki huoneessa olevat keinotekoiset valot. Jos valmistautuminen tapahtuu ikkunattomassa huoneessa, hääkuvaaja käyttää salamavaloa tai LED-valaisinta ja pyrkii jäljittelemään oikeaa luonnonvaloa tähtäämällä valonsa isoon valkoiseen seinään, jolloin valo kimpoutuu tältä suurelta pinnalta takaisin morsiameen. Mitä "suurempi" valonlähde on, sitä paremmalta kuvattava kohde aina näyttää.

Juhlapuheiden ja tanssien valaistus

Jos juhlatilassa on vähänkään turhan hämärää (useimmiten on), videota kuvaava hääkuvaaja asettaa juhlapuheiden pitäjiin kohdistettavan oman kohdevalaisimensa (LED spottivalo), jotta he erottuvat paremmin taustastaan. Samalla minimoidaan mahdollinen videossa näkyvä hämäryydestä johtuva kohina. Myös tarkennus on huomattavasti helpompi tehdä hyvin valaistuun kohteeseen. Jotta hääkuvaajasi kykenee valaisemaan jokaisen puheen pitäjän, heidän kaikkien tulisi luonnollisesti seistä samassa paikassa pitäessään puhettaan. Häävideokuvaajalla ei ole realistisesti aikaa juosta jokaisen puheen välissä kääntämään valaisinta eri suuntiin.

Juhlatilassa saattaa olla jo valmiiksi hyvin valaistu tanssilattia, mutta useimmiten valaistus on toteutettu vain seiniin kohdistetuilla värivaloilla. Tämä hämärämpi valaistus voi olla hyvä vaihtoehto jos haluaa saada ujoimmankin häävieraan tanssilattialle. Ensimmäisen tanssin kuvaaminen on kuitenkin vahvasti suositeltavaa videoida kohdevalaisinten kanssa.

Aika lentää siivillä hääpäivän aikana

Hääkuvaaja pyrkii aina allakoimaan mahdollisimman paljon aikaa hääpäivän aikana toteutettavaan privaattikuvaushetkeen. Ja hyvästä syystä – hääpäivänä aika lentää suorastaan siivillä ja päivä on ohitse ennen kuin huomaatkaan. Häissä jokainen tunti tuntuu puolelta tunnilta. Tämä kannattaa pitää mielessä aikataulua suunnitellessa ja kuvaustuntien määrää valitessa.

Luota hääkuvaajaasi

Saatat haluta antaa hääkuvaajallesi äärimmäisen tarkat toiveet esimerkkikuvien muodossa. Valitset kuitenkin hääkuvaajasi (ainakin toivon mukaan) hänen työnäytteidensä perusteella. Hääkuvaajat ovat pohjimmiltaan taiteellisia artisteja. Taide syntyy parhaiten kun sen luojaa ei rajoiteta agressiivisesti. Uskalla siis luottaa kuvaajaasi ja anna hänelle tarpeeksi taiteellista vapautta.

Hääkuvaajan tavoitteenahan on taltioida teidän häänne ja sinun ja puolisosi persoonallisuudet aitoina. Älä siis laita kuvaajaasi kopioimaan jonkun toisen hääparin häiden tunnelmaa ja persoonallisuutta ja maalaamaan sitä teidän hääkuviinne tai häävideoonne.

Uskalla kysyä kysymyksiä

Älä ujostele tai häpeile kysymystesi kanssa. Kysy hääkuvaajaltasi kysymyksiä niin paljon kuin sielusi sietää. Ei ole väliä mitä häneltä kysyt – hääkuvaajasi ei pidä sinua hölmönä. Oman alansa ammattilaiset rakastavat vastata kysymyksiin ja sivistää asiakkaitaan. Kukapa ei haluaisi näyttää asiantuntemustaan?

On kuitenkin hyvä olla tietoinen muutamista kysymyksistä, jotka saattavat tuntua hääkuvaajasta hänen ammattitaitonsa vähättelyltä.

Lue myös tämä artikkeli

Älä kysy näitä kysymyksiä hääkuvaajalta

Löysitkö sinun makuusi sopivan hääkuvaajan? Tässä lista kysymyksistä, jotka ajavat hänet karkuun.

Älä pimitä kuvaajaltasi mitään

Onko häihisi tulossa arvaamattomasti käyttäytyvä sukulainen? Onko hääpäivän aikatauluun tullut väistämättömästi muutos sen jälkeen, kun annoit kuvaajallesi aikataulun jonka piti olla finaaliversio? Pidä huolta että hääkuvaajasi on aivan kaikesta tietoinen jotta hän osaa olla varuillaan. Jokin turhana pitämäsi tieto saattaa olla kuvaajallesi kultaakin arvokkaampi. Pieninkin informaatio saattaa auttaa hääkuvaajaasi välttämään mahdollisen kuvauskatastrofin.

Hääkuvaaja tarvitsee ravintoa

Edes hääkuvaaja ei elä pelkällä pyhällä hengellä. Hääkuvaaminen on raskasta fyysistä työtä. Älä siis ihmettele, jos huomaat hääkuvaajasi popsivan hääpäivän aikana jopa koomisen määrän energiapatukoita. Kuvaajasi on suuren stressin alaisena ja jatkuvasti liikkeessä painavan kalustonsa kanssa. Tämä kaikki näännyttää jopa kokeneimman konkarin. Toivottavasti olet siis inhimillinen ja tarjoat hääkuvaajallesi lämpimän aterian ja istumapaikan.

Älä salli häissäsi paparazzeja

Suurinta päänvaivaa hääkuvaajille aiheuttavat yli-innokkaasti puhelimmillaan valokuvia ja videoita räpsivät häävieraat. Tällaiset tapaukset ovat häiden taltioimisen kannalta valtava riski. Yhtäkkiä kameran eteen pompatessaan he saattavat estää kuvaajaasi saamasta arvokasta hetkeä talteen. Sitä paitsi massiivinen puhelinten meri ei ole visuaalisesti kaikkein kaunein näky hääkuvissa tai häävideossa.

Tee kuvaajallesi suuri palvelus ja kiinnitä etenkin seremoniapaikalle näkyvä kyltti, jossa pyydät ystävällisesti häävieraita pitämään puhelimet visusti taskuissaan. Tämä on nykyaikana yleisempi tapa kuin uskotkaan.

Lähes kaikissa häissä on aina se yksi häävieras, joka uskoo tekevänsä parempaa jälkeä omalla kamerallaan kuin ammatikseen häitä tallentava hääkuvaaja. Jos yleinen kuvauskielto tuntuu liian järeältä, niin tunnistaessasi tämän henkilön pyydä häntä ottamaan iisisti (tai jopa jättämään kameransa kokonaan kotiin). Kerro hänelle käyttäneesi huomattavan määrän rahaa ammatti-ihmisen palkkaamiseen.

Taltioikaa valmistautumisenne

Saatat ajatella seremonian, puheiden ja ensimmäisen tanssin olevan kaikkein tärkeimmät hetket jotka haluat hääkuvaajasi taltioivan. Nämä hetket ovat kuitenkin hyvin formaaleja. Kuinka usein olet kaikkien rakkaimpien ystäviesi ympäröimänä samassa huoneessa odottamassa jännittävän päivän alkamista?

Valmistautumishetkenä tapahtuu väistämättä jotakin tunteikasta, jonka taltioimatta jättämistä tulet katumaan. Oli se sitten jännityksestä syntyvä hysteerinen nauru ystäviesi heittäessä stressiä lieventävää läppää, se hetki kun äitisi auttaa sinua pukemaan hääpuvun päällesi, tai hetki jolloin isäsi astuu huoneeseen ja päästää kyyneleen nähdessään sinut kauniimpana kuin osasi edes odottaa. Nämä ainutkertaiset hetket muuttuvat vain usvaisiksi muistoiksi pääsi sisällä, jos kukaan ei ole tallentamassa niitä. Pidä siis hääkuvaajasi mukana näinäkin hetkinä.

Lue myös tämä artikkeli

Miten hääpäivän valmistautuminen kuvataan häävideolle?

Mitä ottaa huomioon, kun hääpäivän valmistelut halutaan videokuvata?

Antakaa persoonallisuutenne näkyä

Täydelliset hääkuvat tai täydellinen häävideo vaatii osaavan hääkuvaajan, pikkutarkan jälkikäsittelyn ja harjaantuneen artistisen silmän – mutta niiden varsinainen tunnelma syntyy pohjimmiltaan teidän kahden toimesta. Vaikka hääkuvaaja olisikin teille ennestään tuntematon ihminen, älkää antako sen pidätellä teitä olemasta aitoja itsejänne hänen seurassaan.

Olemme kaikki oppineet pienestä pitäen olemaan kameran edessä mahdollisimman edustavia ja asiallisia. Häät ovat kuitenkin teidän päivänne. Älkää siis esittäkö mitään muuta kuin mitä sisimmissänne olette. Uskaltakaa antaa persoonallisuutenne näkyä ja leiskua. Antakaa hääkuvaajanne tehdä kuvista ja videosta juuri teidän näköisiänne.

Pidä nämä seikat mielessä, niin hääkuvaajasi tulee kiittämään sinua suuresti.

Hääkuvaus

Älä kysy näitä kysymyksiä hääkuvaajalta

Löysitkö sinun makuusi sopivan hääkuvaajan? Tässä lista kysymyksistä, jotka ajavat hänet karkuun.

Lue kirjoitus
Nuoli
Hääkuvaus

Miten hääpäivän valmistautuminen kuvataan häävideolle?

Jokainen hääpäivä alkaa valmistautumisella. Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun se halutaan videokuvata?

Lue kirjoitus
Nuoli

Moi! Olen Vili Pertti. Videokuvaaja ja visualisti.

Satutko etsimään häävideokuvaajaa? Saatan olla juuri se mitä etsit.

Tutustu häävideoihin