Häät ja hääkuvaus

Miten hääpäivän valmistautuminen kuvataan häävideolle?

Hääkuvaaja Vili Pertti
Vili Pertti
Blogi
8 min
Hääkuvaaja Vili Pertti
Kirjoittaja
Vili Pertti

Moi! Olen helsinkiläinen häävideokuvaaja.

Tutustu

Jokainen hääpäivä alkaa valmistautumisella ennen first lookia ja seremoniaa. Mitä täytyy ottaa huomioon ja mistä kannattaa olla tietoinen, kun se halutaan kuvata häävideolle?

Valmistautuminen hääpäivään

Valmistautuminen hääpäivän aamuna on yksi omista lempihetkistäni mitä hääpäivän aikana tapahtuu. Se on se hetki, kun hääpari valmistautuu yhdessä tai erikseen perheensä ja läheisimpien ystäviensä keskellä. Se hetki, kun huone on täynnä sanoinkuvailematonta jännitystä ja odotusta juuri ennen kuin hääpäivä pärähtää virallisesti käyntiin ja tuleva aviopari astelee alttarille.

Hääpäivän valmistautumishetkelle ei ole kiveen kirjoitettuja sääntöjä tai etikettejä. Tässä artikkelissa kerron kuitenkin muutamia seikkoja, jotka saatat haluta ottaa huomioon valmistautumisessanne.

Mitä valmistautumisessa kuvataan?

Valmistautumisten aikana kameran rullalle (no okei, muistikortille) kaapataan muutamia eri asioita.

Aloitan videoinnin tyypillisesti yksityiskohtien kuvaamisella. Tällä tarkoitan lähikuvia sormuksista, otoksia morsiamen häämekosta ja sulhasen puvusta, kengistä ja mistä tahansa muusta millä arvelen pystyväni pohjustamaan häävideon mahdollisimman tarinallisesti. Tämä yksityiskohtien kuvaaminen tapahtuu nopeasti, jotta pääsen videoimaan teitä ja teidän valmistautumisianne.

Morsiamen videointi aloitetaan mieluiten siinä vaiheessa, kun hänen meikkeihinsä tehdään viimeisiä silauksia. Tämä siksi, jotta videolle ei tule helposti huomattavaa "ennen ja jälkeen" efektiä. Sulhasen videointi on morsiameen verrattuna huomattavasti suoraviivaisempi – siinä kuvataan tyypillisesti vain puvuntakin ja solmion päälle pukeminen.

Mitä meidän kuuluisi tehdä kuvaamisen aikana?

Ai mitäkö teidän pitäisi tehdä? Pitää hauskaa ja ottaa rennosti! Yrittäkää olla murehtimatta videokuvausta millään tavalla. On parempikin että olette ihan kuin minua ja kameraani ei olisi huoneessa lainkaan. Tämän saavuttaakseni pyrin olemaan mahdollisimman huomaamaton "kärpänen katossa" -tyylillä ja pysymään poissa edestänne ja jaloistanne. Tavoitteenani on tässä vaiheessa dokumentoida valmistautumishetki mahdollisimman aitona. Ette varmastikaan halua nähdä näitä hetkiä näyteltyinä jälkeenpäin.

Vaikka saatatte nähdä kamerani päällä mikrofonin, en tyypillisesti käytä lopullisessa häävideossa mitään valmistautumisessa tallennettua äänimateriaalia. Olkaa siis ihan rauhassa omia sensuroimattomia itsejänne.

Jos sinä ja puolisosi valmistaudutte erillään toisistanne (kuten suurin osa hääpareista tekee), tämä täytyy ottaa huomioon kuvaamisen aikataulutuksessa. Jos valmistaudutte täysin eri lokaatioissa, voi olla lähes mahdotonta videokuvata teidän kummankin valmisteluja. Tällaisessa tilanteessa tyydytään tyypillisesti videoimaan vain morsiamen valmistautuminen. Jos satutte molemmat edustamaan samaa sukupuolta, olette kieltämättä vaikean valinnan äärellä.

Katso miten valmistautuminen kuvataan häävideolle

Vinkkejä sujuvaan valmistautumiseen

Aikataulutus

Aikataulun osalta olisi optimaalista, jos valmistautumisten videokuvaamiseen varattaisiin vähintään tunti, mutta mielellään puolitoista tuntia. Siinä ajassa kaikki tarpeellinen saataisiin purkitettua ilman hirveää kiirettä ja hätiköintiä. Ylimääräinen stressi on vihoviimeinen asia, mitä videokuvaamisesta tulisi koitua teille.

Lokaatio

Jos ette ole vielä päättäneet missä teette valmistautumisenne, suosittelen ehdottomasti että te molemmat tekisitte sen esimerkiksi samassa hotellissa eri huoneissa. Tämän myötä pystyisin videoimaan teidän kummankin valmistautumiset ongelmitta.

Huoneet

Olisi aivan mielettömän mahtavaa, jos valitsisitte tarkoituksellisesti valmistautumisia varten huoneet, joissa kuvausolosuhteet olisivat mahdollisimman ideaaliset. Tällainen tarkoittaa huonetta, joka olisi mahdollisimman suuri (jotta mahdun liikkumaan ympärillänne) ja jonne tulisi ikkunoista sisään mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Ihminen näyttää parhaimmalta aina luonnonvalossa, joten toivottavasti meikkaaja ja kampaaja voisivat tehdä edes viimeiset silauksensa niin että olet mahdollisimman lähellä isoa ikkunaa.

Sormukset

Jos haluatte saada vihkisormuksenne samoihin otoksiin, on suositeltavaa järjestää ne jo etukäteen johonkin mistä ne on helppo löytää, jotta aikaa ei kulu niiden metsästämiseen eri huoneista. Aika tulee olemaan rajallinen, joten ei haaskata sitä tähän!

Pukeutuminen

Varatkaa tarpeeksi aikaa pukeutumisen videointiin. Tähän voi mennä aikaa viidestä minuutista puoleen tuntiin, lähinnä häämekon monimutkaisuudesta riippuen. Kun häämekkoa sovitetaan viimeisen kerran ennen hääpäivää, kannattaakin ottaa huomioon miten kauan sen pukemiseen kuluu aikaa.

Yhteistyö valokuvaajan kanssa

Jos/kun häihisi tulee myös valokuvaaja, olisin mielelläni häneen yhteydessä jo ennen hääpäivää. Tällöin pystyisin olemaan hänen kanssaan samalla aaltopituudella ja välttyisimme astumasta toistemme varpaille valmistelujanne kuvatessa. Kysyn sinulta mahdollisen valokuvaajan yhteystietoja ennen hääpäivää, joten sinun ei tarvitse stressata tämän pienen asian muistamista!

Lahjat ja kirjeet

Jos annatte toisillenne lahjat tai kirjeet ennen seremoniaa, olisi sekin otettava huomioon aikataulussa. Olisi mahtavaa, jos tämä voitaisiin kuvata vasta silloin kun olette valmistautuneet meikkien, hiusten ja pukeutumisten osalta. Jos se ei ole mahdollista, niin toivon mukaan silloin kun teette viimeisteleviä silauksia.

Hienoa – nyt tiedät kaiken oleellisen valmistautumisten kuvaamisesta! Kiitos lukemisesta!

Hääkuvaus

Nämä 9 asiaa hääkuvaaja toivoisi sinun tietävän

On muutamia asioita, joista hääkuvaajasi toivoisi sinun olevan tietoinen. Ota selvää mitä ne ovat.

Lue kirjoitus
Nuoli
Hääkuvaus

Mikä on "first look"? Miksi ja miten se kuvataan?

Kun hääpäivään valmistautuminen on tehty, vuorossa on usein first look ennen seremoniaa.

Lue kirjoitus
Nuoli

Moi! Olen Vili Pertti. Videokuvaaja ja visualisti.

Satutko etsimään häävideokuvaajaa? Saatan olla juuri se mitä etsit.

Tutustu häävideoihin