Häät ja hääkuvaus

Mikä on first look? Miksi ja miten se kuvataan häävideolle?

Hääkuvaaja Vili Pertti
Vili Pertti
Blogi
8 min
Hääkuvaaja Vili Pertti
Kirjoittaja
Vili Pertti

Moi! Olen helsinkiläinen häävideokuvaaja.

Tutustu

Kun hääpäivään valmistautuminen on tehty, vuorossa on joko first look tai seremonia. Jos first look päätetään kuvata elokuvamaiselle häävideolle, mitä hääparin kannattaa tietää ja ottaa huomioon? Mitä first look edes tarkoittaa ja miksi se pitäisi toteuttaa?

Psst... Saanko kysyä?

Onko leffamainen häävideo tuttu juttu?

Tiesitkö, että hääsi voidaan videokuvata myös elokuvamaisesti? Klikkaa ja ota selvää mistä on kyse!

Mikä on "first look"?

First look on monille hääpareille mystinen käsite, mutta valtaosa hääkuvaajista puhuu siitä hääpareille kuin se olisi aivan arkinen asia ja itsestäänselvyys.

First look tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan hetkeä ennen seremoniaa, jolloin hääpari näkee toisensa ensimmäistä kertaa päivän aikana. Klassinen kuvio on, että sulhanen seisoo selkä morsiameen päin ja morsian tulee kopauttamaan häntä olkapäähän merkiksi siitä, että sulhasen on aika kääntyä ympäri. Koska hetki on hyvin intiimi, se on täysin privaatti ja tapahtuu aina häävieraiden ja perheenjäsenten silmiltä piilossa.

Miksi jotkut jättävät first lookin tekemättä?

Perinteitä kunnioittavat hääparit haluavat nähdä toisensa vasta alttarilla. First lookiin liittyy myös ripaus taikauskoa – jotkut ajattelevat sen tuottavan huonoa onnea.

On silti varsin painavia syitä, miksi saatat haluta harkita first lookin toteuttamista.

Miten first look kuvataan häävideolle?

Katso alapuolelta video, jossa näytetään kuinka tyypillinen ensimmäinen näkeminen kuvataan häävideolle.

Neljä syytä, miksi first look kannattaa tehdä

1

Se auttaa sinua ja puolisoasi rauhoittumaan

Hääpäivä on suuri ja merkittävä tapahtuma elämässäsi. Saatat vakuutella itsellesi muuta, mutta tulet olemaan hääpäivän alkaessa täynnä kaikenlaisia tuntemuksia – innostusta, onnellisuutta, hermostuneisuutta, väsyneisyyttä ja odotuksellisuutta. Hääpäivässäsi on mukana vain yksi ihminen, joka pystyy aidosti kanssaelämään nämä tunteet kanssasi, koska hän käy itsekin tämän kaiken lävitse – tämä henkilö on sinun puolisosi.

Ensimmäinen näkeminen antaa teille kahdelle mahdollisuuden rauhoitella toisianne ja valmistautua yhdessä päivän koitokseen.

First lookin jälkeen on heti päivän jännittävin ja tärkein hetki – seremoniatilaisuus. Seremonia koettelee jokaisen hääparin hermoja toden teolla – etenkin morsianten. Moni morsian tekee syystäkin jopa hengitysharjoituksia ennen alttarille astelua.

Oman siskoni häät videokuvanneena olin todistamassa kuinka normaalisti kirosanoja taitavasti välttelevä isosiskoni päästeli juuri ennen seremoniaa suustaan ärräpäitä aivan kuin huomista ei olisi tulossakaan. Hän on opettajana tottunut olemaan ihmisten edessä, mutta hääseremonian kaltainen kertaluontoinen tilanne sai hänetkin hermoraunioksi. Sellaista morsianta ei olekaan joka kykenisi pysymään täysin tyynenä ennen h-hetkeä.

2

Se saattaa olla ainut mahdollisuutenne viettää intiimi hetki hääpäivänne aikana

Tulette olemaan suuresti haluttuja hääpäivänänne. Kaikki häävieraat tulevat suorastaan kilpailemaan huomiostanne ja haluavat päästä onnittelemaan teitä ja vaihtamaan kuulumisia yksi kerrallaan koko loppupäivän ajan. Sinulla ja puolisollasi tulee olemaan mitättömästi tai pahimmassa tapauksessa ei lainkaan yhteistä kahdenkeskistä aikaa tässä sosiaalisessa hullunmyllyssä.

Käyttäkää siis mahdollisuus hyväksi ja viettäkää aikaa yhdessä jo ennen seremoniaa. First look on juuri sitä varten. Nauttikaa toisistanne ja fiilistelkää tärkeää päiväänne. Eläkää hetkessä.

3

Se antaa mahdollisuuden luonnollisiin ja aitoihin reaktioihin

En tiedä teistä, mutta huomion keskipisteenä oleminen saa ainakin itseni todella jännittyneeksi ja ajattelemaan liikaa sitä mitä muut ajattelevat jokaisesta pienestäkin asiasta.

Mitään statistiikkaa minulla ei ole vetää hihastani, mutta lukemattomia hääkuvia ja häävideoita nähneenä uskallan väittää, että merkittävä osa hääpareista ryhtyy tahtomattaan päästelemään kyyneliä nähdessään toisensa ensimmäistä kertaa hääpäivän aikana. Morsiamen huolellisesti toteutetut meikit saattavat levitä kyynelien johdosta ja moni mies saattaa hävetä julkisesti itkemistä (koska jostain syystä se on olevinaan miehen kohdalla muka heikkouden merkki – typerää mutta totta...).

Olen henkilökohtaisesti vahvasti sitä mieltä, että todellisten tunteiden väkinäinen pidättely ei ole mistään kotoisin.

First look antaa teille mahdollisuuden reagoida toistenne ensinäkemiseen aidosti, kun kukaan ei ole näkemässä sitä (kuvaajia lukuunottamatta). Voitte olla siinä hetkessä vapaasti omia itsejänne. Sen myötä kyyneleet seremonian aikana saadaan suurella todennäköisyydellä eliminoitua, kun ne on jo saatu "pois päiväjärjestyksestä".

4

Se mahdollistaa hääkuvien ottamisen jo aikaisessa vaiheessa

Heti ensinäkemisenne jälkeen on loistava mahdollisuus hoitaa teidän yhteiset potrettikuvanne ja formaalit perhekuvat pois alta jo ennen kuin hääpäivä on edes "virallisesti" alkanut. Sen ansiosta voitte keskittyä olemaan täysin läsnä häävieraidenne keskuudessa koko hääpäivän ajan, kun hääkuvaaja ei ole vetämässä teitä kesken kaiken pois intiimejä hääkuvia ja video-otoksia varten.

Missaatte hääpäivästänne paljon, jos käytätte edes tunnin verran aikaa miljöökuvauksen tekemiseen kesken hääpäivän. Ottakaahan siis tämä huomioon päivän aikataulua suunnitellessa!

Jes, nyt tiedät kaiken oleellisen first lookista! Kiitos lukemisesta! :)

Hääkuvaus

Kumpi hääkuvaaja häihin – valokuvaaja vai videokuvaaja?

Laitetaan valokuvaaja ja videokuvaaja nenäkkäin. Kumpi kannattaa valita, jos voi valita vain toisen?

Lue kirjoitus
Nuoli
Hääkuvaus

Nämä 9 asiaa hääkuvaaja toivoisi sinun tietävän

On muutamia asioita, joista hääkuvaajasi toivoisi sinun olevan tietoinen. Ota selvää mitä ne ovat.

Lue kirjoitus
Nuoli

Moi! Olen Vili Pertti. Videokuvaaja ja visualisti.

Satutko etsimään häävideokuvaajaa? Saatan olla juuri se mitä etsit.

Tutustu häävideoihin